Bungalow 'Oostenrijk'

Een onbezorgde tijd op heerlijk Texel

Informatie over de bungalow en de omgeving

1. Adressen en Ligging

Californiëweg 80, 1796 PM DE KOOG, Texel
Beheer : Fam. B.L. van Oosten, Anemoonlaan 1, 6866 GA HEELSUM, tel 0317- 313245

De onder architectuur gebouwde zespersoons bungalow is vrij gelegen in een ruim opgezet bungalowterrein aan de westkant van het eiland even ten noorden van Den Burg. Grenzend aan het bungalowpark zijn de Staatsbossen. Dichtbij gelegen is ECOMARE, het natuureducatie- en zeehondenopvangcentrum (bij de oprit naar het Noordzeestrand, paal 17).

2. De reis

Het eiland Texel bereikt u met een veerboot van rederij TESO vanuit Den Helder.
De boot vertrekt vanuit Den Helder precies, om 6.30 uur en daarna om het uur tot 21.30 uur; terug vanuit Texel vertrekt de boot om het uur vanaf 6.00 uur (zondags vanaf 7.00 uur) tot 21.00 uur. De vaartijd bedraagt 20 minuten. Reserveren is niet mogelijk. U betaalt alleen voor de vaart naar Texel; de terugreis is ‘gratis’.
Van april tot november wordt tussen 11.00 en 16.00 uur een tweede boot ingezet met vertrektijden een half uur later. Door de inzet van de twee dubbeldeksboten zijn er nauwelijks wachttijden. In de dagen rond het weekend waarop de ‘ Ronde om Texel’ wordt gehouden, de grootste internationale catamaran race in juni, moet men rekening houden met een wachttijd.

Automobilisten: De borden ‘Texel’ wijzen u de veerhaven in Den Helder.
Treinreizigers: Aansluitend op de treinen vertrekt vanaf het station een busdienst (lijn 3) naar de veerboot. Als u meteen voor zes strippen afstempelt, betaalt u tegelijk voor de bus op Texel tot bij het bungalowterrein.

Op het eiland
Met de auto bereikt u de Californiëweg door de Pontweg te volgen tot zijweg 13 (nummer op lantarenpaal). Hier slaat u links af (richting ECOMARE)) Op het eerste bungalowpark aan uw rechterhand ligt uw bestemming. U neemt dus de eerste asfaltweg rechts en op het terrein het derde pad rechts. ‘OOSTENRIJK’ ligt achteraan aan de linkerzijde.
Met bus, boottaxi of fiets:
Bij aankomst op Texel (‘t Horntje) staat bus 26 of 27 (richting De Koog) van Connexxion, die u via Den Burg bij het bungalowpark kan brengen.
Aan het TESO-loket in Den Helder verkoopt men kaartjes voor de boottaxi.

Op het haventerrein op ‘t Horntje is het mogelijk om fietsen te huren. Dit kan ook op verschillende andere plaatsen op het eiland.

3. De bungalow

Het ontwerp van ‘Oostenrijk’ in de huidige vorm is van de hand van ir. Frans Donders, uit Arnhem en gebouwd in de winter van 1988-1989. Indeling en inrichting:

- slaapkamer 1: 2 éénpersoons bedden met vaste wastafel; 2 persoons donzen dekbed
- slaapkamer 2: 1 persoonsstapelbed voor 2 personen;
- slaapkamer 3: 2 éénpersoons bedden (extra lang).
Voor alle bedden zijn er dekbedden en
Aanvullend zijn er enkele dekens;
Slaapkamer 1 heeft een 2 persoonsdekbed. Een twee-
persoonsdekbedovertrek is aanwezig en mag gebruikt worden, mits deze na gebruik weer gewassen wordt; U vindt ze in de kast op deze slaapkamer.
- badkamer: ligbad met thermostaatkraan en douche, toilet, 2 wasbakken, wasmachine (bedieningsknoppen bovenop onder een klep);
- open keuken: vierpits kooktoestel op aardgas met afzuigkap, magnetron/ combi-oven, koelkast, koffiezetapparaat, keukenmachine/ vruchtenpers; vaatwasser, elektrische waterkoker, mixer, broodrooster, servies, bestek en glaswerk voor ruim 6 personen;
- eetkamer: vierkante eettafel met 6 losse stoelen;
- zitkamer: zithoek om de open haard; radio/ cd-speler; kleurentelevisie.
- berging: is tevens entree: garderobe en cv-kachel, vrieskastje, voorraadkast
- terras: open haard, tuintafels met terrasstoelen en een parasol, 2 dekchairs hangen meestal in het schuurtje; de kussens liggen onder het bed in slaapkamer 1.

Achter de bungalow bevindt zich een schuur, waarin enkele fietsen staan: een dames- en een herenfiets en 1 verstelbaar fietsje. Er staat ook een bolderwagen. U mag gebruik maken van fietsen en bolderwagen, mits u niet met de fietsen over het strand rijdt, en niet met de bolderwagen door het natte zand en het zoute water. Bandenreparatiemateriaal is aanwezig. Zet geen fietsen of bolderwagen weg met lekke banden, dat is voor ons en eventuele gasten na u bijzonder onplezierig.

In de zomer wordt het gras ’s nachts automatisch bevochtigd met een sproei-installatie.
Aan de zijkant van het huis hangt een tuinslang. In geval van langdurige droogte zijn de potplanten, de borders en het gras u dankbaar voor af en toe een beetje water.

4. Huisregels en bungalowparkfaciliteiten

Schade: Wij rekenen erop, dat onze gasten zorgvuldig met de bungalow omgaan, zodat ook wijzelf en onze andere gasten met genoegen de vakantiedagen in ‘OOSTENRIJK’ kunnen doorbrengen. Mocht zich echter een ongelukje voordoen, dan verzoeken wij u de schade direkt te melden, zodat wij herstel in overleg zo snel mogelijk kunnen regelen.
In geval van storm wordt u verzocht de terrasdeur op slot te houden, zodat deze u of eventuele kinderen niet uit handen kan waaien.

Extra huisraad:
Een kinderbedje staat opgevouwen in de kast in slaapkamer nummer 2. Mocht u een schone molton onderlegger nodig hebben, u vindt deze in de laden onder de bedden in slaapkamer nummer 3. Hier vindt u eventueel ook een onderlaken, een extra deken, dekbed of handdoek. Gebruik van dit beddengoed is geen bezwaar onder voorwaarde dat u na gebruik de spullen weer schoon terug legt.

Huisdieren: Tegen de aanwezigheid van een hond of poes hebben wij geen bezwaar, mits deze niet op bed, bank of stoel komt en geen schade door krabben of bijten veroorzaakt. Honden dienen in het bungalowpark aangelijnd te zijn, mede ter bescherming van de konijnen en schapen!

Huisvuil wordt sinds eind 1991 gescheiden ingezameld in de containers aan de ingang van het bungalowpark. Op grond van de verscherpte milieuwetgeving is de gemeentelijke stortplaats op Texel gesloten en wordt al het niet composteerbare huisvuil naar de vuilverbranding van Amsterdam gebracht (een kostbare verwerking!). Klein chemisch afval (batterijen) hoort daar niet bij. Glas hoort in de witte glascontainer; papier en karton in de blauwe container.
Afval van groenten en fruit, tuinafval, koffiefilters, theezakjes en eierschillen (verder geen dierlijk of vis-afval) moet gedeponeerd worden in een groene container, liefst die opzij van het huis. De hierdoor verkregen compost doet de borders groeien en bloeien.

5. Een beetje geschiedenis

( een mooi boek over het ontstaan van Texel ligt in ons huis in de boekenkast)

Texel ontstond ongeveer 10.000 jaar geleden tijdens de derde grote ijstijd, toen het landijs vanuit het noordoosten zand, grind, keien en leem bracht, soms tot een laag van honderden meters dik. Zo ontstond de richel van de hogere Texelse gronden tussen de dorpen Oost en Den Hoorn. Het hoogste punt ligt ten westen van Oudeschild op 15,30 m. boven N.A.P. In de delta vormde zich een veengebied, dat zich zelfs westelijk van Texel uitstrekte. Na een zware storm komt soms nu nog aan het strand deze veenlaag als turfschollen bloot.
De eerste menselijke bewoning dateert van tenminste 4500 jaar voor Christus. De Texelse duinen zijn pas in de 13e eeuw ontstaan. Uit de oude heidense tijden resteren nog een tweetal typisch Texelse gebruiken: De Meierblis, een jaarlijks groot vuur bij elk dorp op 30 april en Ouwe Sunderklaas op 12 december.
Vanaf 1349 zijn 35 inpolderingen geregistreerd, de eerste aan de zuidzijde langs het Mars-diep. De laatste is de Prins Hendrikpolder. De grootste is de polder Eierland, in 1835 gerealiseerd door de Antwerpse handelsman De Cock, naar wie het noordelijkste dorp genoemd is. In de loop der jaren vonden diverse dijkdoorbraken plaats. Hiervan getuigen nog de vele waaltjes (of wieltjes), watertjes die vogelbroedplaatsen vormen. De vele vogels inspireerden Dr. Jac.P.Thijsse (1865-1945) tot zijn publicaties over De Levende Natuur.
U kunt hierover lezen in boeken in de bungalow.

6. Bezienswaardigheden, uitstapjes en activiteiten

-
Toeristische informatie is te vinden in de bungalow.

-
ECOMARE, natuurhistorisch centrum voor Wadden en Noordzee, met zeehondenopvang, vogelopvang en een groot zee-aquarium, gelegen in het verlengde van de Californiëweg. Geopend 9.00-17.00 uur (november-maart op zondag gesloten). Voedertijd zeehonden om 11.00 en om 15.00 uur.

-
Natuurwandelingen onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer in kleine groepjes in diverse natuurgebieden. Beslist ruim tevoren bespreken bij ECOMARE.

-
Maritiem en Juttersmuseum, gelegen naast de molen van Oudeschild. Geopend april t/m december 9.00-17.00 uur, behalve op zondag (november-maart ook maandag gesloten).

-
Agrarisch museum en wagenmuseum in De Waal. Geopend 15 mei t/m 15 september, paas- en herfstvakantie 14.00-17.00 uur; dinsdag t/m zaterdag ook 10.00-12.00 uur.

-
Tocht over de Waddenzee met een viskotter. Vertrek dagelijks vanuit Oudeschild om 10.30 en om 14.00 uur behalve op zondag.

-
Tropisch zwemparadijs Calluna 1 km voor De Koog, aan zijweg 16 van de Pontweg. Eenvoudig per fiets via het fietspad door het bos te bereiken. In het hoogseizoen dagelijks geopend 12.00-21.00 uur en 's zondags 10.00-17.00 uur; overigens meestal 14.00-21.00 uur. Daar zijn ook tennisbanen en een midgetgolfbaan.

-
Fietsen door het bos en de duinen over de vele fietspaden.
-
Paardrijden en ponywagen in De Koog langs het fietspad door het bos.

-
Windsurfcentrum Texel aan de waddenzee bij Dijkmanshuizen met verhuur.
-
Catamaran zeilschool aan het Noordzeestrand bij Paal 17. Bekend is de jaarlijkse catamaranzeilrace om Texel met bijna 800 boten op de derde zaterdag in juni, tegelijk met het jazzfestival in Den Burg.

-
Folkloristische activiteiten in de zomervakantie op woensdagen in Den Burg. Uitgebreide informatie kunt u lezen in de nieuwste Texeltourist, een uitgave van de VVV.

-
Gastenboek. In het onderste laatje van de servieskast ligt het gastenboek, waarin wij u uitnodigen leuke en interessante ervaringen aan te geven.

Texel online
De texelse VVV is te vinden op www.texel.net
Ecomare is te vinden op
www.ecomare.nl7. Medische hulp

Dichtstbijzijnde medische hulp is Pontweg 106, tel (0222-) 312016 of 316234.
Spoedeisende medische hulp: tel. 0222-321143.

8. Vertrek

Laat de bungalow achter in de staat zoals u hem bij aankomst zelf graag had aangetroffen.
Daarom: bungalow en inventaris schoonmaken, beddegoed luchten,
geen etenswaren die kunnen bederven achterlaten,

  - lichtkoepel in de badkamer dichtdraaien,
  - koelkast schoonmaken, uitzetten (schakelaar in gootsteenkastje), en deur open laten staan,
  - bolderwagen en fietsen in de schuur zetten,
  - thermostaat c.v.op 7ºC zetten,
  - TV en andere apparatuur uitzetten
  - ramen en deuren vergrendelen en sleutel wegleggen op de afgesproken plaats.

  deze site is gemaakt door atribit